mån. okt 25th, 2021

Ålandstrippen 2009
Vår vän Magnus som var med första gången detta år till Skåne blev så inspirerad att han ville ordna en sensommartripp.

Magnus satte fart och arrangerade en golfresa till Åland som skulle ske i slutet av augusti.

Fredagen den 20 augusti begav vi oss mot Gotlandsbåten i vår lånade turnébuss (Mojjes). När vi kom till Stockholm var det meningen att Bernt och Zedda skulle möta upp oss. Vi som startade på Gotland var Perra, Mange, Martin, Mattias, Fredrik och Peter.

Körde av båten och bilen började krångla… shit en bra början. När vi kom till Statoil vid Skogskyrkogården strax innan Stockholm fick vi dumpa skrället. Vad göra? Det blev att hyra en Audi A4 som vi fick stuva in oss i (inte den bästa bil att lasta golfutrustning + packning för fyra grabbar) ett gäng fick åka i Bernts bil.

Fredag eftermiddag och det var meningen att helgens golf skulle börja på Arlandastads trevliga golfbana. Vi anlände dit med gott om tid och startade med en skön lunch i solen.

Helgens tävling var bäst boll sämst boll i tvåmanna lag. Första boll och första match var mellan Mange/Peter mot Mattias/Martin. Andra boll var mellan Bernt/Fredrik mot Per/Zedda.

En skön sen eftermiddagsrunda med lite regn på slutet blev det men en trevlig golfbana. Hur gick det då i matcherna Peter/Mange vann sin och Perra/Zedda vann sin match.

Väl i Stockholm inkvarterades Martin vid sin bror och Fredrik och Mattias hos Bernta. Mange, Peter i Perras lght på söders höjder, Zedda inte långt därifrån i sitt residens. Några av oss avslutade kvällen på Jimmys Steakhouse med en köttmiddag och efterföljande Gin & Tonics för att fira våra segrar.

Lördagsmorgon bilfärd till Grisslehamn för en nätt liten båttripp till Eckerö. Regnet kom och vi checkade på färjan. Ombord var det kaos och hysterisk kö till buffén.

Efter lite undersökning kom vi fram till att A´la carte matsalen var nästan tom. Vi slog oss ner i den fina restaurangen och fick en förstklassig betjäning. Vi slog till med tre rätters med ett extra pris på Aalborg (8: or) 60 spänn stycket.Efter den sköna brakmiddagen och en bra start på dagen så begav vi oss omedelbart till Kastelholm för att lira Kungsbanan.

Till skillnad från Slottsbanan är det är mer skogs- och inlandskänsla över Kungsbanan, vissa hål är ganska smala mellan höga furor och vissa uppförsbackar avslöjar konditionen. Men också här märks närheten till havet som är påtaglig överallt på Åland. Från tee på hål sex, uppe på ett martallsberg, ser du Ålands största innanhav, Lumparn. Kungsbanan är utmanande och paren trillar inte in automatiskt.

Ont om tid nästan springa ut på tee men nu var vi igång med andra matchen på denna tour.

Tyvärr blev det en regnrunda men ändå riktigt roligt. Hur gick det idag då? Bernt/Fredrik vann över Mange/Peter och Per/Zedda vann sin andra match över Mattias/Martin.

Kvällen incheckning i stugor en bit ifrån Kastelholm. Perra och framförallt Zedda började fira segern ordentligt i förskott. Det visade sig att inför sista rundan och dom sista matcherna så hade grabbarna ett ordentligt försprång med två vunna matcher.

Peter/Mange som skulle spela mot Zedda/Per sista matchen var tvungna att vinna med minst 6 poäng mer för att ta hem hela turneringen och då var Mattias och Martin tvungna att vinna sin match.

Fredrik/Bernt hade också en chans som var bättre än vår, behövde vinna med två poäng för att ta hem hela turneringen men då måste vi ta matchen mot Perra/Zedda men inte mer än 6 poäng! Hänger ni med?Som sagt Zedda och Per var allt! Vinnare ”det var omöjligt att vi skulle vinna mot dom” och ännu mindre chans att vi skulle ta dom med mer än 6 poängs skillnad.

Allt det här lät dom oss veta hela kvällen, ett jävla liv och vad jag förstod så firade dom sin segerbankett med öl och whisky i en försvarlig mängd allt nu.Trötta var vi och kom inte i säng förrän 12 tiden! Det var väl inte så sent tycker ni? Då skall ni veta för att hinna med att checka ut, städa stugorna, köra till Kastelholm, hinna spela innan båten gick hem var vi tvungna att gå upp 04.00.Det blev något fel vid bokning av arrangemanget där någon glömde tidsförskjutningen på Åland.Väl i säng får Zedda spelet och en garvnojja (fylla) eller vad vet inte, vi får inte tyst på honom.

Vaknar nästa morgon med ett par timmars sömn i bagaget.Vi hade kanske inte dom bästa förutsättningarna att lira sista dagen jag tänker på dåligt med sömn framförallt.

Nu gav vi oss av och det var en strålande morgon, solen sken och det såg ut att bli en kanondag för oss att ta oss an Slottsbanan det är den äldsta av dom två banorna.

Den breder ut sig längs en havsvik, Slottssundet, och på andra sidan viken ligger Ålands medeltida slott, Kastelholms slott.

Doften av hav är påtaglig vid banan. Måsarna hörs skria och en båt kan segla förbi medan du puttar på fjärde hålet. De första nio hålen byggdes 1983 och 1988 hade vi en komplett 18-hålsbana.

Slottsbanan är mångas absoluta favorit. Tidningen Golf World har rankat banan som en av Europas 100 bästa utanför Storbritannien.

Den är parklik och öppen och generös mot spelarna. Ett snett slag behöver inte straffa sig direkt. Duktiga proffsspelare har berömt Slottsbanans greenområden som lockar fram kreativiteten.Allt det här hade vi framför oss denna sista dag den golfhelg. Och tröttheten var som bortblåst och vi var ordentligt taggade.

Tyvärr har många detaljer försvunnit då jag skriver detta i december ett antal månader sen det hände. Men jag kan säga så här vi hade en kanonrunda med strålande väder en bana som var kanonkul att spela med mycket svårputtade greener.

Tröttheten tog ut sin rätt på en del (jag snackar om grabbarna som hade segerbankett en kväll för tidigt) Lilleman i andra bollen hade inte bara bollar i vatten även en klubba som han fick vada ut att hämta tyvärr saknades kamera då.

I vår boll mot Per/Zedda hade vi det trevligt kanske inte Per/Zedda men men ”Agnarna skildes från vetet”, ”männen från pojkarna” ”dom som tål alkohol från dom som inte tål” o.s.v o.s.v.

Vi vann vår match med hela 11 poängs skillnad saken var klar! Totala segrare denna goftour på Åland var Mange och Peter.Hemvägen blev en skön triumfresa med ännu en skön middag på i ”finmatsalen” på Eckerölinjen med samma trevliga servitris som visste vad vi ville ha: Aalborg, Aalborg (numera den officiella drycken i detta sällskap) Zedda och Per var väldigt tysta idag.

Zedda tröttnade ordentligt när Peter hade ett radioreferat om dagens match i bilen hem och tänkte kasta ut hans turkeps denna historia höll på att ta en ände med förskräckelse.

Sammanfattningsvis en kanonrolig helg på Åland med banor av högsta klass vi bestämde att vi kommer tillbaka.

Vi tackar Mangen som drog i planeringslasset denna resa.


By Magnus

Lämna ett svar

P